neljapäev, aprill 03, 2014 Kadri 0 Comments

Kuldne retriiver kujundati ja arendati lastud linde jahimehele väljalt tooma ning standard peegeldab tõule kui jahikoerale esitatavaid nõudeid.
Kuldne retriever on sümmeetriline, tasakaalustatud, aktiivne, võimas, liikumine paralleelne maapinnaga; usaldusväärne, heasoovliku ilmega.
Tasakaalustatud kuldse retriiveri üldine proportsioon näeb ette, et koer on pisut pikem kui tema turjakõrgus. Õiged proportsioonid on tähtsad tõu õige välisjoonise ja funktsionaalsuse säilitamiseks. Liiga pika kere ja lühikeste jalgadega koer ei ole tõhusalt töötav retriiver. Koer ei tohi olla liiga raske luustikuga, see peab olema toekas, kuid mitte liiga raske. Küll aga peab tal olema jahisaagi kandmiseks sobiv kehaehitus. Tasakaal pole ilmne mitte üksnes kaelas, õlgades, roietes ja jäsemete pikkuses, vaid ka õlgade asetuses ja taganurkades. Õige kehaehitusega koer liigub õigesti, nii et tasakaalukas liikumine peab tunduma kerge ja pingutuseta. Kuldne retriiver peab välja nägema sportliku, liikuva ja paindlikuna, omades piisavalt tugevust ja vastupidavust päevadepikkuseks tööks jahitööks.
Kuldne allub hästi dressuurile, taibukas ja kaasasündinud töövõimega; heatahtlik, sõbralik ja enesekindel. Kaasasündinud töövõime tähendab seda, et koer on suuteline kandma rasket saaki üle takistuste või ujuma sellega läbi üleujutatud alade, ja ta on valmis töötama kogu päeva. Kuldne rertiiver peab olema innukas, ärgas ja enesekindel. Kuldne retriiver ei tohi iial olla hüperaktiivne, agressiivne, arg või vähese enesekindlusega. Olulised on ka kuldse retriiveri sõbralikkus, valmisolek inimese soovidele koheselt reageerima, rahulik suhtumine teistesse koertesse ning kohanemisvõimelisus.


FCI Standard nr. 111/ 29.01. 1999/ GB Kuldne retriiver

You Might Also Like